Zaterdag 9 juni | 11.00-18.00 | Grote Kerk Den Haag | Gratis toegang

Hét doe-festival voor het jonge gezin, dé inspiratieplek voor maatschappelijk betrokkenen en een genot voor de festivalliefhebber. Het gratis toegankelijke Fonds 1818 Festival is er voor iedereen! Op 9 juni wordt met een groots opgezette feestdag in en om de Grote Kerk Den Haag het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818 gevierd. Kom je ook?

Lees meer

U bent hier

Deel met:

Wat is er te doen?

En er is méér...
Duik je graag in de geschiedenis? Bekijk dan het unieke historische archiefmateriaal in de tentoonstelling over de Nutsspaarbank.

Heb je zelf ideeën om jouw wijk of buurt mooier of nuttiger te maken? Leg die dan voor aan een projectadviseur van Fonds 1818.

Het Fonds 1818 Festival barst van de creatieve familie-activiteiten, workshops, optredens en inspirerende ideeën voor een betere buurt en maatschappij.

Klim, eet, wroet, zweef, date, fix en bewonder je mee?
Graag tot ziens op 9 juni!

Activiteiten

Fonds 1818 sing-a-long
Een gigantisch regionaal koor wordt op de been gebracht, bestaande uit zangers en zangeressen van de koren uit de regio waarbinnen Fonds 1818 werkt. Het fonds heeft al 25 jaar een dierbare band met de koren, via het programma Koren Zingen voor Ouderen, maar ook via donaties voor bijzondere optredens van de koren.

Het Fonds 1818 sing-a-long-koor zal zich op 9 juni vanuit het Paard in Den Haag, lopend naar de vlakbij gelegen Grote Kerk begeven en aldaar, vóór de kerk, het festival om 12.45 uur openen met het zingen van een aantal liederen. De koren worden begeleid door een orkestband, het carillon van de Grote Kerk én vanaf de toren van de kerk, door een koperensemble.

Inmiddels hebben zich zo’n 900 zangers aangemeld!

 

Beklim de 288 treden van de Haagse Toren
De kerktoren van de Grote Kerk in Den Haag ofwel de Haagse Toren kun je ook tijdens het Fonds 1818 Festival beklimmen. Bovenin de toren heb je een spectaculair 360° uitzicht over heel Den Haag. Wanneer het helder weer is, zie je zelfs de gemeenten die rondom Den Haag liggen en natuurlijk badplaats Scheveningen.

Onder begeleiding van een gids ga je naar het balkon van de Haagse Toren. Dat is een klim van 288 treden! Tijdens de klim maakt de gids regelmatig een tussenstop en vertelt sfeervolle verhalen, wetenswaardigheden en anekdotes over de Grote Kerk. Eenmaal boven aangekomen op het balkon, kun je helemaal rondom de Haagse Toren wandelen en genieten van het fenomenale uitzicht.

Praktische informatie
Op 9 juni, tijdens het Fonds 1818 Festival is de klim in de Haagse Toren gratis. Vanwege de 288 te beklimmen treden is het helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. Er vinden zeven tours plaats. Een tour duurt ongeveer een uur. Per tour kunnen maximaal 15 deelnemers mee.
Aanmelden voor een tour kan steeds een half uur voor aanvang.

Tourschema
11.00 – 12.00 uur
12.00 – 13.00 uur
13.00 – 14.00 uur
14.00 – 15.00 uur
15.00 – 16.00 uur
16.00 – 17.00 uur
17.00 – 18.00 uur
 

Zaag je eigen boomschijftuintje, zonne-amulet of schil een tak
In de Grote Kerk hebben we op 9 juni tijdens het Fonds 1818 Festival o.a. een plantenkas staan, waarin we diverse activiteiten organiseren voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun creatieve ouders. Kinderen kunnen doorlopend aansluiten, meedoen en stoppen.

Boomschijftuintje
Onder begeleiding kunnen kinderen een boomschijf zagen. Vervolgens schuren ze de schijf en worden er enkele gaatjes geboord. In de gaatjes worden wat tuinkerszaadjes met aarde gestopt. De kinderen nemen de boomschijven mee naar huis en binnen enkele dagen groeit er tuinkers uit het boomschijftuintje.

Zonne-amulet
Ook kun je in de kas een plakje zagen van een dikke tak om daar een zonne-amulet van te maken. Na het glad schuren van de plak wordt er met een zwarte stift een eenvoudige tekening gemaakt, zoals een letter, cijfer, hart, bloem of korte naam. Met een vergrootglas en wat hulp van de zon wordt de tekening ingebrand. We boren een gaatje in de amulet, zodat hij als ketting gebruikt kan worden. Bij bewolking vervalt deze activiteit en zoeken we een alternatief.

Takken schillen
Onder begeleiding schillen de kinderen een tak met een zakmes. Als ze het leuk vinden kunnen er patronen in worden gekerfd. De tak wordt gelakt en na het drogen mogen de kinderen hem meenemen.

Deze workshop wordt aangeboden door Ravottuh.
 

Kom kijken naar een poppentheater
Vanuit een speciaal daarvoor omgebouwde zeecontainer geven Koos en Kleppie Konténâh voorstellingen in de open lucht. Koos en Kleppie wonen in hun omgebouwde zeecontainer en iedere keer ontvangen zij gastspelers die een mooie voorstelling spelen. Bezoekers van het Fonds 1818 Festival mogen ook een voorstelling bedenken die ze dan vanuit de container van Koos en Kleppie kunnen spelen.

Voor de voorstelling kunnen bezoekers samen een verhaal bedenken. Je kunt een muziekinstrument bespelen of zingen, bijna alles kan in de container. Het is altijd weer een verrassing waar de voorstelling van de poppenspelers over gaat. Na afloop van de voorstelling mogen de kinderen die gekeken hebben zelf de container in en een kort verhaaltje spelen of een pop laten dansen op muziek.

De hoofdfiguren van het poppentheater zijn Koos en Kleppie Konténâh. Hun hond Gina doet mee, de jongens Ricardo en Salim en de agent Van Pettum.
 

Maak met elkaar een graffiti-kunstwerk of customize juten schoudertasjes
Tijdens het Fonds 1818 Festival op 9 juni kun je tussen 11.00 en 17.00 uur een 12 meter lange wand beschilderen. Onder begeleiding van twee ervaren docenten kunnen bezoekers van het festival helpen bij het maken van een groot Fonds 1818 artwork. Je krijgt beschermende kleding aan, bestaande uit handschoenen, mouwbeschermers, schoenbeschermers en een schort.

Ook kun je tussen 12.00 en 18.00 uur aanschuiven bij de workshop jutten tassen customizen. Dat kan met illustraties en letters en gebeurd met speciale stiften, stencils en ecovriendelijke spuitbussen op suikerrietbasis. Er is ook een Fonds 1818 sjabloon wat je kunt gebruiken op jouw gepersonaliseerde jutten tas.

Deze workshop wordt aangeboden door Aight.
 

Sleutel robotjes in elkaar en speel een toernooitje
Op het Fonds 1818 Festival op 9 juni kunnen kinderen vanaf 9 jaar sleutelen aan robots en daarmee een wedstrijd spelen. In zo’n 'robotwedstrijd voor dummies' krijg je strafpunten voor hightech gebruik. Deze regel zet het spel volledig op zijn kop en zorgt voor hilarische taferelen als de robots het in een ware mechanische sumoworstelwedstrijd tegen elkaar opnemen.


Ga op speeddate in de debatmobiel
Tijdens het Fonds 1818 Festival zitten onze projectadviseurs in de debatmobiel om één op één antwoord te geven op jouw vragen. Misschien heb je vragen over een aanvraag die je hebt ingediend, misschien wil je gewoon even kennis maken met iemand van het fonds, of ben je benieuwd of hetgeen je wilt doen voor jouw omgeving en medemens in aanmerking komt voor donatie van Fonds 1818.
Je kunt in korte tijd kennis maken met het fonds en tips en advies krijgen.

De debatmobiel was een aanvraag door een groepje buurtbewoners die meer met de buurt in contact wilden komen door middel van de dedatmobiel. Fonds 1818 heeft dit project gesteund en sindsdien gaat hij van straat naar straat.