Natuur & Milieu

Crowdfunding: sneller op je streefbedrag dankzij Fonds 1818

Crowdfunding is een manier van financieren waarbij je kleine bedragen ophaalt bij een grote groep mensen: de ‘crowd’. Veel initiatiefnemers van maatschappelijke projecten weten platforms zoals Voor je Buurt en Voor Natuur te vinden. Minder bekend is dat Fonds 1818 deze campagnes een flinke zet in de goede richting kan geven. Crowdfundingprojecten die goed bij ons passen kunnen een donatie van maximaal 40% van het streefbedrag aanvragen. We spraken drie aanvragers over hun ervaringen.

Wethouder Aart van Slooten en chaffeur Ernst Engelenburg bij de gloednieuwe dierenambulance.
Wethouder Aart van Slooten en chaffeur Ernst Engelenburg bij de gloednieuwe dierenambulance.

“Met vijf keer klikken staat je campagne online – maar dan?” Voor Stefan van den Broek was de wereld van crowdfunding vorig jaar een grote ontdekkingstocht. Stefan is één van de enthousiaste bewoners van Voorhout die zich inzetten voor Kinderboerderij De Klaprooshof. Om nieuwe en duurzame dierenverblijven te kunnen bouwen, kwamen zij door gestegen bouwprijzen ruim 20.000 euro tekort. Een crowdfundingactie bood de oplossing én Fonds 1818 hielp de campagne een goed eind op weg met een donatie van 5.000 euro.

“Die donatie van Fonds 1818 aan de campagne was voor ons heel fijn”, vertelt Stefan. “Hierdoor kreeg de actie een flinke boost en konden we vertrouwen kweken.” Dat vertrouwen hadden Stefan en zijn mede-initiatiefnemers wel nodig, want verder was het voor hen een behoorlijke uitdaging hoe ze dit moesten aanpakken.

Stefan: “Het was hard werken om alle kleine donaties bij elkaar te krijgen, maar het is uiteindelijk gelukt. De start liep voorspoedig met 2.000 euro op één dag op een braderie. Daarna was het zoeken om aandacht en opbrengsten te genereren. Van twee plaatselijke supermarkten mochten we donaties bij de statiegeldmachines ontvangen en QR-codes ophangen. Toen ging het lopen. Dat is ook echt een goede tip voor andere crowdfunders! We moesten dit wel allemaal zelf uitvinden, vanuit het crowdfundingplatform werden we niet begeleid.”

Begeleiding door Voor je Buurt  

Stefan koos destijds voor een ander platform dan Voor je Buurt of Voor Natuur. Deze platforms, die beide vallen onder Stichting Voor je Buurt, nemen je namelijk wél bij de hand. Jasmijn Meereboer van Voor je Buurt: “Als je op één van onze platforms een pagina aanmaakt, dan neemt één van onze campagnebegeleiders contact met je op en nodigen we je uit voor een Zoom-meeting. Hierin geven we je advies over de haalbaarheid van je campagne en denken we mee over je verhaal en plan. Vervolgens kun je jouw campagnebegeleider altijd mailen of bellen met vragen.” 

Naast de persoonlijke begeleiding biedt Voor je Buurt ondersteuning via de Voor je Buurt-Academie, een blog vol tips, én de training Crowdfunding die je ook kosteloos bij Fonds 1818 kunt volgen.  
 
Jasmijn: “In onze trainingen belichten we ook de beloningen of tegenprestaties die je kunt bieden aan donateurs. Bijvoorbeeld: een handgeschreven bedankkaartje voor een donatie van 10 euro, een leuke creaworkshop voor 30 tot 50 euro, het adopteren van een specifiek onderdeel van het project (zoals een bankje of een boom) voor 100 tot 300 euro. Het is slim om beloningen te kiezen in verschillende prijsklassen, zodat er voor ieder wat wils is. Beloningen of tegenprestaties kunnen niet alleen donateurs over de streep trekken om meer te doneren, maar zorgen er ook voor dat donateurs meer betrokken worden bij het initiatief én dat zij andere mensen enthousiast maken voor de campagne. Het is dus een heel leuk en effectief middel.”

De donatie van Fonds 1818 gaf bedrijven het vertrouwen om ook aan boord te stappen.
Anneke van Slooten, Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer

“Het moet te behapstukken zijn” 

Voor Anneke van Slooten van Wereldlichtjesdag Zoetermeer vormde de training van Voor je Buurt het startpunt van haar crowdfunding-avontuur. Met haar stichting wilde Anneke een herdenkingsplek met een monument creëren voor ouders van overleden kinderen. “Ik had geen idee hoe we dit moesten aanpakken”, vertelt Anneke, “maar ik werd al snel veel wijzer door de training van Voor je Buurt die ik bij Fonds 1818 volgde.”

“Wat ik hierbij meteen wil zeggen”, vervolgt Anneke, “is dat Fonds 1818 zelf me ook enorm heeft geholpen. Ik heb veel contact gehad met jullie projectadviseur Avi Rewat. Hij heeft me bij de hand genomen en goede tips gegeven. Zo hadden we 20.000 euro nodig, maar Avi vertelde dat zo’n hoog streefbedrag donateurs kan afschrikken. Die gaan dan denken: dat lukt toch nooit. Het moet te behapstukken zijn. We hebben het streefbedrag toen op 8.000 euro gezet. Dat werkte heel goed.”

Uiteindelijk haalde de stichting op een haar na toch het oorspronkelijke streefbedrag binnen, namelijk 19.000 euro. Anneke: “De donatie van Fonds 1818 aan de campagne werkte als een prikkel voor bedrijven die eerst nog wat terughoudend waren. Toen zij zagen dat Fonds 1818 het project steunde, stapten de bedrijven ook aan boord. Avi zei me al dat we dat vertrouwen moesten hebben, en dat bleek te kloppen – heel fijn.”

Het geluk van een hoge gunfactor

Om je crowdfundingcampagne te laten slagen, helpt het mee als je initiatief een hoge gunfactor heeft. Dat overkwam Inez de Ligt van de Nationale Dierenzorg, de organisatie die met de dierenambulance uitrijdt in Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Na een ongeluk werd de dierenambulance total loss verklaard, de twee vrijwilligers in de auto waren gelukkig in orde. De stichting startte een crowdfundingcampagne voor een nieuwe ambulance, waaraan Fonds 1818 5.000 euro bijdroeg.

“We merkten al snel dat de campagne stevig werd omarmd”, vertelt Inez. “In de campagne benoemden we nadrukkelijk dat elke bijdrage zeer welkom was. Allerlei mensen doneerden, we kregen bedragen van 2 tot 500 euro. Maar echt los ging de campagne pas toen de media erop doken. Omroep West maakte een item. Direct na de uitzending zag je de teller omhoogschieten. Dat was een groot geluk.”

Je streefbedrag halen zonder de hoge gunfactor en de media-aandacht: dat is natuurlijk een grotere uitdaging, en ook die gaat Inez met haar stichting graag aan. “Onze hondendagopvang is nodig toe aan wat nieuwe spullen. Het lijkt me leuk en spannend om ook daarvoor crowdfunding in te gaan zetten en te kijken wat we met onze inzet en ideeën voor elkaar kunnen krijgen.”

Wil je meer weten over het opzetten van een succesvolle campagne? Volg dan de training Crowdfunding. 
Heb je al een campagne opgezet en wil je een donatieaanvraag doen bij Fonds 1818? Lees dan meer over de voorwaarden en procedure op onze crowdfunding-pagina

Waarom steunt Fonds 1818 crowdfunding-
projecten? 

Wanneer mensen bereid zijn om geld te steken in een project, laat dit behoefte en belangstelling zien. Bovendien wordt het ondernemerschap van de initiatiefnemers erdoor gestimuleerd. Naast de vraag of een project inhoudelijk aansluit bij het donatiebeleid van Fonds 1818, is dit draagvlak en ondernemerschap voor ons interessant. Ben je benieuwd of Fonds 1818 een bijdrage aan jouw crowdfundingcampagne kan leveren? Lees dan meer op onze crowdfunding-pagina.

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu